Regina Coeli geeft aandacht aan jongdementie

Uit verhalen van personen met jongdementie blijkt dat er, zowel bij professionelen als mantelzorgers, nog veel onwetendheid is over de verschillende verschijningsvormen van jongdementie. Vaak worden late of verkeerde diagnoses gesteld en zelfs verkeerde en nutteloze behandelingen opgestart. Voor zowel de betrokken persoon met jongdementie als de mantelzorgers kan dit leiden tot ernstige relationele en emotionele schade.

Eens een correcte diagnose is gesteld, moet een geïndividualiseerde aanpak rekening kunnen houden met de verschijningsvorm van de ziekte, de leeftijd van de persoon en de psychosociale context. In België zijn aangepaste begeleidingsvormen nauwelijks ontwikkeld en zeker niet structureel uitgebouwd. Hierdoor komen deze mensen vaak terecht in een omgeving die niet aangepast is aan hun noden, zoals ziekenhuisopnames of een verblijf als mobiele 55- tot 65-jarige tussen zwaar zorgafhankelijke 85-plussers.

download

Met steun van het RIZIV heeft het woonzorgcentrum (WZC) Regina Coeli daarom een zorginnovatief project opgestart. Door samenwerking op te zetten met verschillende partners in de Brugse regio probeert dit WZC een sluitend antwoord te bieden aan voor deze doelgroep.

Dit netwerk van organisaties is vrij uniek in België en heeft als doelstelling om, samen met de mantelzorgers en heel wat vrijwilligers, mensen met jongdementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen, en een aangepaste zorg aan te bieden. Indien nodig kunnen ze in een veilige en aangepaste huiselijke omgeving ook gespecialiseerde zorg krijgen.

ReginaCoeli_eten maken Hres (Mobile)

Het verhogen van de eigenwaarde van mensen met jongdementie, het doorbreken van sociale isolatie en het ondersteunen en versterken van de mantelzorgers zijn de belangrijkste hefbomen om deze doelstellingen te realiseren.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Regina Coeli. De contactpersoon daar is Paul Braem. Algemene informatie over jongdementie is op deze webpagina te vinden.