“Ze hebben het snel in de vingers”

Om senioren met slik- en kauwproblemen te helpen en ondervoeding tegen te gaan, lanceerde het woonzorgcentrum Maria Rustoord in Ingelmunster het project ‘Een koekje van eigen deeg’, een nieuw concept rond fingerfood. Voor dit project kreeg het woonzorgcentrum ook erkenning en een prijs van de Koning Boudewijnstichting.

Er wordt vaak gesproken over de meerwaarde van fingerfood bij mensen met dementie. Voor dit type van voeding dat met de handen wordt gegeten, is er echter een beperkt aanbod op de markt, zeker als men op zoek gaat naar hapjes die én met de handen kunnen worden gegeten én ook aangepast zijn voor mensen met kauw- en slikproblemen.

Lekker en mooi gepresenteerd

Met ‘Een koekje van eigen deeg’ wou het Ingelmunsterse woonzorgcentrum fingerfood ontwikkelen die maximaal inzet op smaak en visuele aantrekkelijkheid. Andere criteria waren het gebruik van verse producten en een minimum aan toegevoegde bindmiddelen. Eén portie met daarin drie componenten (aardappelen, groenten en vlees/vis) was het streefdoel. Lokale (hobby)koks en een traiteur traden op als adviseurs en een proefpanel van eigen medewerkers en bewoners beoordeelde de producten.

KBS_WZC_Maria_Rustoord_02

Foto: Frank Toussaint

De ‘koekjes’ werden zeer positief onthaald en brachten een oplossing voor verschillende problemen. Mensen die hun bestek niet meer herkennen of kunnen gebruiken, behouden toch hun autonomie want een ‘mooi bord met lekkere koekjes’ zet hen aan om te eten met de handen. Ook bewoners met bewegingsdrang, die onrustig zijn en liever al lopend eten, zijn niet langer afhankelijk van een zorgverlener, maar beslissen zelf wanneer, wat en hoeveel ze eten en met wie ze praten. Dat draagt dan weer bij tot hun eetlust en hun sociaal en emotioneel welzijn.

Ondervoeding tegengaan

Naast het bevorderen van de autonomie helpt het idee van fingerfood ook om ondervoeding bij senioren tegen te gaan. Hoewel de bewoners binnen de woon- en zorgcentra goed opgevolgd worden, lopen heel wat 70-plussers immers een risico op ondervoeding.

Deze problematiek werd ook opgepikt door de Koning Boudewijnstichting. Na overleg met de koepelverenigingen van woon- en zorgcentra deed de Stichting daarom een oproep in een zoektocht naar goede praktijken om ondervoeding tegen te gaan.

Niet minder dan 40 woon- en zorgcentra zonden een dossier in. Daaruit werden 11 projecten geselecteerd door een professionele jury. Met ‘Een koekje van eigen deeg’ kreeg WZC Maria Rustoord in Ingelmunster en 4 andere woonzorgcentra een prijs van de Koning Boudewijnstichting, als erkenning voor hun inspanningen om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

KBS_WZC_Maria_Rustoord_03

Om hun ervaringen met andere woonzorgcentra te delen, wil Maria Rustoord in het najaar van 2015 een boekje uitgeven waarin de aanpak rond fingerfood binnen het woonzorgcentrum wordt omschreven, aangevuld met een selectie van de beste recepten.

Contact WZC Maria Rustoord

Liesbet Dewulf – coördinator van het project fingerfood
Geert Dujardin – directeur zorg
http://www.wzcingelmunster.be

Foto’s: Frank Toussaint

Zorgnet Icuro plaatste een videoreportage over “Het koekje van eigen deeg” op Youtube.