Roadshow ‘slimme materialen in de zorgeconomie’ – een terugblik

Op 26 november was het Industrial Design Center van de Universiteit Gent – Campus Kortrijk the place to be voor de roadshow over ‘Slim textiel en assistieve producten in de zorgeconomie’. Tijdens het evenement stelden alle West-Vlaamse kennisinstellingen hun gerelateerde onderzoekslijnen voor, met mogelijke toepassingen in de zorgeconomie.

De aanwezige bedrijven en zorginstellingen kregen tijdens de verschillende presentaties heel wat informatie over nieuwe mogelijkheden met slim textiel, en de kennis die binnen de kennisinstellingen aanwezig is. Inge Taillieu, Coördinator Zorgeconomie bij POM West-Vlaanderen, gaf een overzicht van de uitdagingen en opportuniteiten in de West-Vlaamse zorgeconomie.

IMG_2603 (Mobile)  IMG_2600 (Mobile)

IMG_2610 (Mobile)  IMG_2613 (Mobile)  IMG_2617 (Mobile)

Tony Decavele, Managing Director van ZUMI, demonstreerde hoe de samenwerking tussen bedrijf en kennisinstelling kan leiden tot een meerwaarde voor de zorgvrager. Hij deed dit aan de hand van een project rond verlichting die zich aanpast aan de zorgnoden.

Na deze presentatie stelden de coördinatoren van de relevante onderzoekslijnen binnen UGent, Howest, VIVES en KULAK zich om beurt voor. Op het einde van de roadshow presenteerde Mark Croes, Consultant Hygiene and Medical, de wetenschappelijke en economische dienstverlening van Centexbel op het vlak van textieltoepassingen in een zorgomgeving.

Presentaties

Onderwerp Contactpersoon Download
  • Het ecosysteem zorgeconomie: slimme materialen als speerpunt voor nieuwe samenwerking
Inge Taillieu – POM West-Vlaanderen file_extension_pdf
  • Welke voordelen biedt samenwerking met kennisinstellingen voor een bedrijf? Een getuigenis uit de praktijk.
Tony Decavele – ZUMI file_extension_pdf
  • Industrial Design Center – Onderzoek voor de zorgeconomie
Jelle Saldien en Ronald Bastiaens – Universiteit Gent en Howest file_extension_pdf
  • Design For (Every)One – Inclusive Design
Lieven De Couvreur – Howest file_extension_pdf
  • Smart textiles
Carla Hertleer – Universiteit Gent file_extension_pdf
  • Platform technologies for wearable electronics and sensors
Johan De Baets – CMST / IMEC file_extension_pdf
  • Slimme producten en textiel in de zorg. En wat is de rol van Cretecs?
Ann Dhondt – VIVES file_extension_pdf
  • Muscles and movement
Lieven Thorrez – KULAK file_extension_pdf
  • Slim textiel – een kans voor de zorg van morgen
Mark Croes – Centexbel file_extension_pdf