3 vragen aan… Vincent Haelvoet

Wie zijn de mensen die dagelijks actief zijn binnen de zorgeconomie? We proberen ze een gezicht te geven door hen even aan het woord te laten. Deze keer is dat Vincent Haelvoet, CEO van Haelvoet nv, een producent van ziekenhuis- en zorgmeubilair gebaseerd in Ingelmunster.

Wie is Vincent Haelvoet?

Op 25-jarige leeftijd heeft mijn vader me voor de keuze gesteld om al dan niet in zijn voetsporen te treden binnen onze familiale KMO. Ervaring opdoen in andere bedrijven zat er spijtig genoeg niet in, maar een diploma industrieel ingenieur en toegepaste economische wetenschappen, samen met een grote leergierigheid, zorgden alvast voor een goede basis. De eerste jaren werd mijn praktische kennis, als verantwoordelijke voor de productie, versneld naar een hoger niveau getild. In het begin van vorig decennium bouwde mijn vader zijn operationele taken af waardoor ik kon doorgroeien tot CEO.

Gedurende 17 jaar hebben we samen met een enthousiast team de onderneming verder kunnen uitbouwen tot 180 medewerkers, 2 productievestigingen en een eigen verkoopkantoor in Frankrijk, Zwitserland en Roemenië. Het is onze ambitie om de komende jaren onze verkoopstructuur binnen Europa verder uit te bouwen.

VincentHaelvoet01

Wat is uw rol binnen uw bedrijf?

Mijn opleiding en mijn voorgeschiedenis binnen onze onderneming zorgt ervoor dat mijn persoonlijk accent vooral ligt op productie en productontwikkeling. Aangezien je samen meer kan bereiken dan alleen, beschik ik over een sparringpartner teneinde ideeën af te toetsen en onze bedrijfsstrategie te verfijnen. Jonathan Ampe neemt, in de hoedanigheid van general manager, de verkoop, marketing en administratie onder zijn vleugels.

De dagdagelijkse beslommeringen van onze productieomgeving worden opgevolgd door een professioneel team van medewerkers, daar waar mijn energie vooral gaat naar het uitstippelen van de roadmap voor de komende jaren. De evolutie binnen productontwikkeling en productieprocessen is immers dermate snel dat geen enkele onderneming zich kan permitteren om ook maar even op zijn lauweren te rusten.

Ondanks dat Haelvoet niet actief is in het hightech luik binnen een zorgomgeving, zijn we toch sterke believers van de integratie van internet of things in het zorgmeubilair van morgen. Maar ook de productieprocessen evolueren razendsnel. Na een forse investering in 2015 in een nieuw bedrijfspand met 2 showrooms, burelen, seminarieruimte, bedrijfsrestaurant en fitness starten we dit jaar een nieuwe investeringsronde binnen onze houtafdeling te Ingelmunster waar we de principes van industrie 4.0 wensen vorm te geven.

Wat is uw visie op de zorgeconomie?

De zorgsector zit in een nooit eerder geziene transitie, te wijten aan meerdere aspecten:

  • de intussen meer dan gekende vergrijzingsgolf
  • de opkomst van e-health
  • de toenemende levensverwachting
  • de snelle evolutie van moderne operatietechnieken en daghospitalisatie
  • de toenemende geneesmiddelenuitgaven
  • ….

Met andere woorden, de zorgfactuur dreigt onze welvaart te ondermijnen indien de overheid niet de gepaste keuzes maakt. En net dit leidt tot ongeziene mogelijkheden voor jonge, innovatieve ondernemers en creatieve bedrijven. Het is immers niet van willen maar meer dan ooit van moeten meesurfen met de nieuwste technologieën. Zoniet zal onze ongelooflijk goed uitgebouwde zorgverlening niet op het huidige hoge niveau stand kunnen houden.

Haelvoet speelde hier vorig jaar op in door het nieuwe label Hidden op te richten. Daar waar Haelvoet een producent is van functioneel zorgmeubilair voor ziekenhuizen en woon- en zorgcentra, pakt Hidden het volledig anders aan. Hidden slaat de brug tussen vorm en functie. Deze collectie bestaat immers uit designmeubelen zonden visuele compromissen, maar met comfort en functionaliteit verborgen in het hart van het ontwerp. Het paradepaardje binnen dit nieuw label is een eigen boxspring bed die in de laagste stand een echte lust voor het oog is. Maar onderhuids bevindt zich een hoogtechnologisch hooglaag-mechanisme waardoor het bed in TV- of leespositie kan gebracht worden, opgemaakt kan worden op ergonomische hoogte, of op de ideale hoogte geplaatst kan worden om een patiënt te verzorgen, …. en dit alles zonder in te boeten op huiselijkheid en vormgeving. Met andere woorden, een ideaal product voor zorghotels en thuiszorg, doelmarkten waar Haelvoet tot voor kort niet actief in was.

Residentiële zorg zal nooit verdwijnen, maar de nieuwste e-health technieken laten monitoring vanop afstand toe waardoor patiënten in hun eigen omgeving op een veel budgetvriendelijker manier kunnen opgevolgd worden. Uiteraard zal de inrichting van hun leefwereld moeten aangepast worden, maar we dienen er vooral voor te zorgen dat bepaalde doelgroepen niet vereenzamen. De gedachte omringd te zijn met de modernste technologieën, maar te leven zonder menselijk en persoonlijk contact lijkt me immers schrikbarender maar reëler dan ooit!

Haelvoet_offices01