3 vragen aan … ief Vancouillie

Wie zijn de mensen die dagelijks actief zijn binnen de zorgeconomie? We proberen ze een gezicht te geven door hen even aan het woord te laten. Deze keer is dat ief Vancouillie, gedelegeerd bestuurder van aperi bvba, een Torhouts producent van een digitaal communicatieplatform voor intramurale en extramurale zorgverlening.

Wie is ief Vancouillie?

Op 25-jarige leeftijd ben ik in ons familiebedrijf Fonitel gestapt, toen nog onder de leiding van mijn vader Freddy Vancouillie. Met Fonitel zorgen we voor op maat gecreëerde ICT-oplossingen voor bedrijven. Een markt waarin we al meer dan 30 jaar vaste voet aan de grond hebben.

Maar daarnaast zijn we al een tijdje bezig met de ontwikkeling – zowel hardware als software – van verpleegoproep- en zorgregistratiesystemen voor woon- en zorgcentra. Vijf jaar geleden lanceerden wij een geïntegreerd systeem voor verpleegoproep en zorgregistratie. Het was meteen een schot in de roos, maar uit onze contacten met ziekenhuizen en woon- en zorgcentra leerden we dat er nood was aan een systeem dat nog veel verder ging. Daarom startten we met een onderzoeks- en ontwikkelingstraject in samenwerking met diverse kennisinstellingen. Dat heeft geleid tot het nieuwe aperi-concept. De naam ‘aperi’ staat voor ‘open’. Alles wat bestaat, moet je erin kunnen integreren.

Onlangs vielen we trouwens in de prijzen. We sleepten met aperi namelijk een belangrijke designprijs in de wacht, de iF Design Award. Een hart onder de riem voor iedereen die de laatste maanden hard meegewerkt heeft aan de ontwikkeling en het in de markt zetten van ons product.

aperi02

Wat is uw rol binnen uw organisatie?

Nu mijn vader de fakkel definitief aan mij heeft doorgegeven, sta ik in voor de dagelijkse leiding van aperi. Ik word in mijn dagelijkse bezigheden ondersteund door een enthousiast team waarbij alle leden een passie hebben voor ons product én een oog hebben voor de veranderende en uitdagende tendensen in de zorgmarkt. Daarnaast volg ik de ontwikkeling van ons product (zowel op hardware- als op softwarevlak) op de voet! De evolutie van diverse technologieën, de integratie van internet of things, de opgang van de wearables, etc. zijn allemaal zaken die mij enorm boeien en die ik continu probeer te integreren in ons product.

Wat zijn voor u de belangrijke tendensen binnen de zorgeconomie?

De zorgmarkt vandaag ondergaat een nog nooit geziene verandering. Er is de toenemende vergrijzing, een overheid die mensen zo lang mogelijk thuis wil laten wonen, de groeiende focus op eHealth,… Hiermee gepaard bemerken we het groeiende tekort aan bedden in de residentiële zorgsector. Dit kan opgevangen worden door mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen, maar dit kan enkel werken wanneer de kwaliteit van de thuiszorg evenwaardig is als de kwaliteit binnen de residentiële zorg. Met aperi willen we inspelen op deze veranderende zorgvraag.

Volgens mij beschikken we enerzijds al over oplossingen om de klassieke noden in te vullen van woon- en zorgcentra, assistentiewoningen serviceflats en alles ertussen. Anderzijds ben ik er van overtuigd dat een oproepsysteem ook kan ingeschakeld worden voor extra dienstverlening, zoals het raadplagen van het elektronische zorgdossier, domotica, videocommunicatie,…

Sowieso zal de komende decennia door de toenemende vergrijzing de nood aan nieuwe oplossingen om senioren op een gepaste manier te verzorgen nog sterk stijgen. Concreet verschijnt dan in de (huis)kamer van de senior een touchscreen, waarop hij of zij informatie kan raadplegen, de radio kan bedienen, zorg kan aanvragen,… Het systeem wordt als het ware zijn of haar persoonlijke zorgassistent. De professionele verzorger of mantelzorger kan er het elektronische zorgdossier oproepen en bijwerken, familieleden kunnen het heen- en weerschriftje raadplegen en de senior kan bijvoorbeeld via online platformen lokale diensten bestellen.

Vanuit ons bedrijf mikken wij op een ‘veilig’ systeem dat kan gekoppeld worden met bijvoorbeeld bewegingsmelders en sensoren, die signalen uitsturen wanneer een oudere zijn slaapkamer heeft verlaten en langer dan gebruikelijk wegblijft. Via een applicatie kan dan automatisch een signaal worden gestuurd naar een alarmcentrale of de telefoon van een familielid.

Kortom, ik denk dat de toekomstige communicatiesystemen in de zorg nog heel veel nieuwe toepassingen in petto hebben en erop gericht moeten zijn om het voor de oudere en zijn familie nog leuker te maken, dat het helpt om afstanden te overbruggen, door het bijvoorbeeld mogelijk te maken om via een app of webapplicatie foto’s te delen, om een videogesprek te voeren, enz.