SYMPOSIUM – Een nieuw business model voor zorgsector én bedrijven

Op 21 september organiseerde de POM West-Vlaanderen een symposium over nieuwe samenwerkingsvormen tussen profit en social profit. Dit evenement werd georganiseerd in het kader van het Europees SHINE-project dat, samen met partners uit Nederland, Schotland en Vlaanderen, de regionale zorgeconomie wil versterken.

SHINE_projectlogo_interreg

Co-creatie in de zorgeconomie, die verschillende sectoren en geografische grenzen overstijgt, zorgt voor een versnelde invoering van toekomstgerichte oplossingen voor de gezondheidszorg. Tegelijk biedt het zorginstellingen én bedrijven kansen op nieuwe economische activiteiten, ook internationaal.

Precies om deze co-creatie in de zorgeconomie te stimuleren, organiseerde de POM West-Vlaanderen een symposium aan de KULAK in Kortrijk over nieuwe samenwerkingsvormen tussen profit en social profit. Meer dan 50 bedrijven, zorg- en kennisinstellingen tekenden present om te leren hoe profit en social profit voordeel kunnen halen uit een geïntegreerde samenwerking.

Spreker Onderwerp Presentatie
Prof. Johan Bruneel – KULAK Geïntegreerde business modellen met profit en social profit Johan Bruneel
Johan Moyersoen – i-propeller/AZ Delta Best Practice: Nutrition Platform for Chronic Care Johan Moyersoen
Dr. Hanneke Molema – TNO Het opzetten van nieuwe economische activiteiten vanuit een zorginstelling Hanneke Molema
Tanja Voogd – InnovationQuarter De rol van een ontwikkelingsmaatschappij in het versterken van het ecosysteem zorgeconomie Tanja Voogd

 

VIDEO

Prof. Johan Bruneel licht toe hoe geïntegreerde business modellen in de zorgeconomie kunnen leiden tot zowel maatschappelijke als economische meerwaarde.

(Geïntegreerde business modellen in de zorgeconomie – Prof. Johan Bruneel on Vimeo)

Enkele sfeerbeelden van het symposium.

08 01 06 04_adjust01 IMG_20160921_171634 15 20

Over het project: SHINE wil binnen de zorgeconomie nieuwe bedrijfsmodellen creëren met publieke instellingen en bedrijven, spin off realiseren bij de zorgactoren en een langdurige samenwerking opzetten tussen verschillende Europese regio’s, gebaseerd op slimme specialisatie strategieën. Het project krijgt financiële steun van Europa via het Interreg North Sea Region programma. Meer informatie over SHINE vindt u op deze website.