3 vragen aan … Johan Dekeyzer

Wie zijn de mensen die dagelijks actief zijn binnen de zorgeconomie? We proberen ze een gezicht te geven door hen hier even aan het woord te laten. Deze keer is dat Johan Dekeyzer, oprichter en algemeen directeur van Dekeyzer-Ossaer, een vleesverwerkend bedrijf uit Koekelare dat heel wat zorginstellingen als klant heeft en onlangs KMO Laureaat 2016 werd.

Wie is Johan Dekeyzer?

Ik ben van thuis uit opgegroeid in de vee- en vleeswereld en ik heb de kans gekregen om handelswetenschappen te studeren. Samen met mijn echtgenote, Marie-Rose Ossaer, ben ik dan gestart in een kleine slagerij in Beerst, bij Diksmuide, in de jaren ‘80.

Vandaag is ons bedrijf Dekeyzer-Ossaer in Koekelare gevestigd, stellen we 95 mensen te werk en runnen wij met onze 4 zonen Kurt, Steven, Stijn en Kevin een vleesbedrijf dat zich focust op het portioneren en slicen, bereiden en verpakken, en distribueren van allerhande vleesproducten over gans België, naar o.a. grootkeukens in de horeca, bij zorginstellingen en ziekenhuizen en voor industriële maaltijdverwerkers. We horen bij de top in België in het foodservice-segment.

Deze enorme groei is te danken aan enerzijds de innovatieve aanpak van het bedrijf om producten te leveren die gastronomie, gezondheid, gemak en good price combineren voor kok of consument. Anderzijds willen we een uitstekende service aanbieden door onze workflows te automatiseren en te informatiseren. Wij zijn daarom erkend geweest als één van de top tien 10 gazelles onder de middelgrote voedingsbedrijven in West-Vlaanderen en recent zijn wij uitgeroepen tot “KMO laureaat 2016-2017” voor België. Een prestigieuze en felbegeerde prijs uitgereikt door UNIZO en VLAIO.

Dekeyzer-Ossaer

Wat is uw rol binnen uw bedrijf?

Gezien de enorme vlucht die onze business heeft genomen, is mijn rol voortdurend gewijzigd. In de beginjaren deed ik alles zelf, samen met mijn echtgenote: gaan uitvoeren, aankopen, versnijden, de klant bestellen aan de toonbank, onze producten verkopen aan de lokale horecazaak, alle administratie, enz. Dat was hard werken, 7 op 7. Ik was toen een puur “operationele werker”.

Mijn rol veranderde toen wij in omzet en personeel groeiden. Ik moest leren delegeren, medewerkers enthousiasmeren en coachen en alles gaan aansturen. Ik werd geconfronteerd met financiële en fiscale aspecten van het ondernemen. Ik was dan meer “manager

Vandaag runnen onze zonen ons groeibedrijf. Ik kan nu meer “positief” afwezig zijn en fungeer als hun coach en ambassadeur van het bedrijf. Nu heb ik meer tijd om te kunnen denken en nog meer te dromen. Zo heb ik de ambitie om nog andere startups in gang te zetten of met ondernemers te gaan delen. Mijn motto is “als je niet kan delen, dan kan je niet vermenigvuldigen”. Ik geloof sterk in een deeleconomie en vervul graag mijn rol als “ondernemer”.

Wat is uw visie op de zorgeconomie van morgen?

De uitdagingen zijn groot. Enerzijds de vergrijzende bevolking, waardoor de zorgnood ongelooflijk zal toenemen. Anderzijds de financiële uitdagingen om de zorg betaalbaar te houden, dat zijn niet te onderschatten items.

Wij mogen ook niet angstig zijn voor de toekomst! Noden hebben oplossingen! Als je ziet hoe innovatief en creatief veel bedrijven bezig zijn om oplossingen te zoeken, dan heeft dit een enorme boost om zelf als bedrijfsleider mee te gaan denken en te creëren.

Ons bedrijf heeft een kast vol innovatieve ideeën die op vlak van gastronomie, gezondheid en gemak oplossingen bieden voor deze noden. Samen met partners in profit & social profit hebben we bijvoorbeeld bijna 2 jaar intensief gebrainstormd om een oplossing te bieden voor ondervoeding bij mensen met een chronische zorg. Dit project, het Nutrion Platform for Chronic Care – NPCC, zal dan ook vanaf volgend jaar een aanzet zijn in de gedegen aanpak van onze werkgroep en getuigt van de betrokkenheid van vele ondernemers bij deze maatschappelijke uitdagingen.

Laat de toekomst komen! Laat ons verder denken en dromen! Echte ondernemers zullen altijd wel een oplossing brengen!

Bron video: Focus-WTV